3 maanden in de succesvolle campagne: een terugblik

31-10-2023
Deel pagina:

Inmiddels is het Dolfinarium gesloten voor de winterperiode en kunnen we terugblikken op een succesvolle herstart van de campagne. Maar wat hebben we nou allemaal gedaan in die 3 maanden en vooral, wat hebben we bereikt? Tijd voor een terugblik!

Herstart van de campagne en acties bij het Dolfinarium
De Dolfinariumvrij Nederland campagne loopt al een hele tijd en heeft in die jaren veel successen weten te boeken. Toch hebben we besloten om deze nieuw leven in te blazen, omdat we zeker weten dat de tijd is aangebroken om definitief afscheid te nemen het Dolfinarium in haar huidige vorm.

Die herstart is begonnen op zaterdag 29-07-2023, exact 3 maanden geleden, met een motiverend protest. Vervolgens hebben nog 3 protesten plaats gevonden bij het Dolfinarium waarbij we opvallend veel positieve gesprekken hebben gehad met voorbijgangers, en sommige personen hebben na contact met ons zelfs besloten om niet naar binnen te gaan!

De andere acties vonden plaats op 28-10-2023, 30-09-2023 en 19-08-2023.

Successen
In totaal hebben zeker 21 webshops/bedrijven de samenwerking met het Dolfinarium stop gezet en/of de reclame voor dit park offline laten halen. Hieronder vallen de NS, maar ook de Gelderlander, het Parool, Nu.nl en de Libelle. Dit heeft veel aandacht voor de zorgen rondom het dierenwelzijn in het Dolfinarium gebracht.

Naast deze directe successen zijn we vooral ook trots op het feit dat zich nieuwe vrijwilligers en activisten hebben aangesloten. Ons team begint te groeien en met die gemotiveerde groep zijn we er zeker van dat we ons doel gaan behalen!

Dolfijnen
Vlak voor de herstart van de campagne gebeurde er nog iets opmerkelijks: 2 dolfijnen ontsnapten uit het Dolfinarium en sloten zich aan bij de campagne. Fantastisch!

Daarna hebben ze de Dolfinariumbrug hernoemd en figureerde een dolfijn in een Halloween-video. Ze hebben echter veel plannen voor de komende tijd, dus we gaan ze nog vaak terug zien!

Dolfijnen poseren bij het nieuwe naambord.

Dolfinariumvrij Nederland in het nieuws
Onze succesvolle campagne is niet onopgemerkt gebleven. In tientallen artikelen in de fysieke krant en online zijn we verschenen, maar ook op de radio en televisie kwamen we met enige regelmaat voorbij. Een greep uit de voorbeelden (klik op de nummers om naar de artikelen te gaan):

Artikelen over het stopzetten van de samenwerking met de NS: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) (16) (17) (18) (19) (20)
Artikelen over de klacht bij de RCC: (1) (2) (3)
Artikelen over de actie bij Tripper: (1) (2) (3)
Artikelen over webshops die de samenwerking beëindigen: (1) (2) (3)
Engelstalige artikelen: (1) (2) (3)
Algemene artikelen: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)

Tripper
Ondanks al het succes en alle discussie rondom het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, zijn er nog enkele bedrijven die blijkbaar niet veel geven om dierenwelzijn. Tripper is er daar één van. Nog steeds weigeren ze een serieus gesprek met ons aan te gaan.

Daarom hebben we opgeroepen Tripper te contacteren. Toen dat ook geen resultaat gaf, hebben we twee protesten gevoerd bij Tripper voor de deur. Met veel geluid en motivatie. Dit blijven we doen totdat zij de banden met het Dolfinarium verbreken.

Natuurlijk is Tripper niet het enige bedrijf dat nog samenwerkt met het Dolfinarium. We hopen dan ook snel bij meerdere bedrijven acties te doen.

Discussie over het Dolfinarium laait op
Door onze acties en successen is de discussie over het houden van zeedieren de afgelopen maanden enorm naar de voorgrond gekomen. Zo zijn er verschillende opinieartikelen verschenen, gaf minister Adema toe dat het Dolfinarium in haar huidige vorm eigenlijk moet sluiten . NPO Radio heeft een gesprek met een bioloog gehad, welke een duidelijk woord voerde: ''Er is gewoon geen oplossing. Die dolfinaria moeten gewoon dicht."

Vegan Awards
We zijn er ook onwijs trots op dat onze campagne is genomineerd voor de Vegan Awards, samen met enkele andere super-goede initiatieven.

Iedereen verdient het deze award te winnen, maar we hopen natuurlijk toch stiekem dat je voor ons wilt stemmen. Dat kan tot 5 november via deze pagina.

Alvast bedankt voor je stem!

En wat nu?
Zoals geschreven is het Dolfinarium dicht voor de winter. Dat betekent niet dat we stil gaan zitten. We hebben net een klacht gedaan bij de Reclame Code Commissie over onjuistheden op de website van het Dolfinarium. Daarnaast gaan we de de druk op bedrijven die nog samenwerken met het Dolfinarium opvoeren.

En natuurlijk zijn we al druk bezig met het maken van plannen voor wanneer het Dolfinarium weer open gaat. We zijn pas net begonnen..... 😉

Wil je onze campagne steunen? Dat waarderen we zeer en kan via deze link.

Beeld-overzicht
Hieronder plaatsen we nog een overzicht van de afgelopen maanden in beeld.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram