Stellerzeeleeuwen in het Dolfinarium vertonen stereotiep gedrag!

13-09-2023
Deel pagina:

Stellerzeeleeuwen zijn dieren die in het wild wel 200 meter diep kunnen duiken op jacht naar hun voedsel. Maar wist je dat het record zelfs op meer dan 400 meter diep staat? In het Dolfinarium hebben ze slechts een smalle strook met een diepte van 1 meter 60 tot de beschikking. 😢

Het Dolfinarium is hiervoor al op de vingers getikt maar heeft (schandalig genoeg) tot 2026 de tijd om de dieren een waterdiepte van 3 meter 30 tot de beschikking te stellen en tot 2029 om hier 4 meter 40 van te maken. Wat ze er ook van maken; het is niet genoeg om de natuurlijke omgeving van de dieren na te bootsen.

Stereotiep gedrag
Tijdens de voorstelling moeten de dieren allerlei trucjes vertonen. Denk hierbij aan het zwaaien met de flippers, het uitsteken van de tong naar bezoekers en het snel rondjes draaien in het water. Wanneer de zeeleeuwen niet gebruikt worden voor de tentoonstelling of training krijgen, het grootste deel van de dag dus, blijft er vrij weinig over om te doen. Dat kan stereotiep gedrag veroorzaken.

Stereotiep gedrag is niets anders dan afwijkende gedragingen die over een langere periode herhaaldelijk worden geuit. Bij dieren zie je dit bijvoorbeeld in olifanten die heen en weer zwaaien met hun kop in een circus, of bij dieren die heel vaak hetzelfde rondje lopen in een dierentuin. De oorzaak ervan is meestal stress of verveling.

Het Dolfinarium
Onze vrijwilligers hebben gedurende lange tijd de Stellerzeeleeuwen gefilmd, waaruit eigenlijk geen andere conclusie getrokken kan worden dan dat de dieren stereotiep gedrag vertonen. Op het beeldmateriaal is te zien hoe ze bijna eindeloos hetzelfde rondje afleggen.

Voor ons is dit des te meer reden om de campagne op te voeren. Doe jij met ons mee?
Kom dan naar onze acties , word vrijwilliger of doe een donatie.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram