Statement over nieuws Dolfinarium dat aantal dieren naar China gaan

22-04-2021
Deel pagina:

Op maandag 19 april kwam het Dolfinarium Harderwijk naar buiten met de mededeling dat ze een aantal veranderingen gaan doorvoeren, naar eigen zeggen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Het Dolfinarium neemt deze stappen nadat ze recent stevige kritiek hebben gekregen van de Commissie Dierentuinen, waarna vanuit de politiek de opdracht kwam om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast is er groeiende maatschappelijke weerstand tegen het Dolfinarium.

Het Dolfinarium kiest er nu voor om een aantal dieren (twee walrussen, acht tuimelaardolfijnen en twee Californische zeeleeuwen) naar een park in China te sturen, volgens henzelf een goede oplossing voor deze dieren en voor de overgebleven dieren, die daardoor meer ruimte zullen krijgen. Ook willen ze een aantal kunstjes uit de shows weglaten.

Wij zijn niet blij met het overhevelen van een aantal dieren naar een park in China. China heeft geen wetgeving die de dieren beschermt, die daar dus weer doorverkocht kunnen worden of gebruikt worden om nieuwe dieren in gevangenschap te fokken. Het Dolfinarium had daarom beter in gesprek kunnen gaan met de opvanglocaties die momenteel in ontwikkeling zijn, zodat de dieren een betere toekomst zouden krijgen.

Daarnaast is de impact voor de overgebleven dieren miniem, omdat je op een postzegel weinig ruimte kunt creĆ«ren. Ook was een van de punten van kritiek dat de bassins in het DolfijndoMijn (de Koepel) te weinig uitdaging bieden en de dieren er onvoldoende daglicht krijgen. Over het aanpassen van deze ruimte heeft het Dolfinarium niets gezegd.

Het Dolfinarium heeft van minister Schouten de kans gekregen om verbeteringen door te voeren, maar maakt zich er veel te gemakkelijk vanaf. Wat ons betreft wordt er dus ook vanuit de politiek nu serieus gekeken naar sluiting en passende opvang voor de dieren, aangezien het Dolfinarium niet in staat is hun fatsoenlijke leefomstandigheden te bieden. Daarnaast streven wij naar een fokverbod, zodat er een einde komt aan het houden van zeezoogdieren in gevangenschap. 

Voor meer informatie, onder andere over opvangmogelijkheden, zie: https://www.dolfinariumvrij.nl/

Wij gaan door met het voeren van actie tegen het Dolfinarium, totdat er echte verandering komt. Houd voor aankomende acties onze website en social media in de gaten:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram