Netflix voegt Blackfish toe

01-06-2023
Deel pagina:

Sinds vandaag kun je ook op Netflix Nederland de documentaire Blackfish bekijken. Deze documentaire uit 2013 vertelt het verhaal van orka Tilikum.

Tilikum
Deze orka is in 1983 voor de kust van IJsland in het wild gevangen. Met enkele omwegen kwam Tilikum uiteindelijk in SeaWorld terecht. Hier was het dier te zien in de shows die met regelmaat voor het publiek worden gegeven, totdat Tilikum uiteindelijk op 36 jarige leeftijd aan een vermoedelijke longontsteking is overleden.

Gedurende zijn leven is hij verantwoordelijk geweest voor het voortbrengen van 21 jongen, waarvan er bij zijn overlijden nog 10 in leven waren.

Incidenten
De reden waarom de documentaire zich op specifiek deze orka richt, is vanwege de incidenten waarbij Tilikum betrokken was en de manier hoe SeaWorld hiermee omgegaan is. Maar liefst drie personen zijn overleden door afzonderlijke aanvallen van dit dier, in 1991, 1999 en 2010.

SeaWorld
Na de publicatie van Blackfish heeft SeaWorld een golf van kritiek te verduren gekregen. Zowel op de hele situatie rondom de orka, maar ook omtrent het houden van de dieren zelf. Zo cancelden maar liefst 11 bands en zangers hun optreden in SeaWorld, spraken talloze personen zich uit tegen het park en kwamen er protesten op gang.

Nog steeds ervaart SeaWorld de gevolgen van deze documentaire. Daarnaast heeft de documentaire bijgedragen aan wereldwijde bewustwording omtrent zee(zoog)dieren in gevangenschap. Heb je de documentaire nog niet gezien? Dan raden we je zeker aan dat alsnog te doen!

Bekijk hieronder de trailer.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram