Schokkend! Dolfinarium blinddoekt dolfijn!

26-07-2023
Deel pagina:

Een paar weken geleden gingen 2 vrijwilligers van Bite Back Nederland de huidige situatie in het Dolfinarium Harderwijk documenteren.
Tezamen met andere zaken, waarvan sommige nieuw voor ons waren (blijf deze pagina volgen voor meer updates in de komende weken) en sommige bekend (ongelooflijk kleine verblijven), waren we geschokt toen we zagen dat het Dolfinarium een dolfijn blinddoekt tijdens een van de shows (zie de foto)! Hierna moet de dolfijn een speeltje vangen zonder te kijken.

We vinden het walgelijk en zeer verontrustend dat het Dolfinarium steeds weer nieuwe trucs bedenkt om hun gasten te vermaken en het verkoopt als ''educatief''.

Het is waar dat dolfijnen hun sonar ongelooflijk goed kunnen gebruiken, maar dat rechtvaardigt op geen enkele manier het wegnemen van hun gezichtsvermogen. Wetenschappelijke onderzoeken van tenminste de laatste 50 jaar laten duidelijk zien dat in gevangenschap aan bijna geen enkele behoefte van dolfijnen voldaan kan worden. In plaats van een leven van hechte relaties, zinvolle activiteiten en plezier, leven walvisachtigen in gevangenschap een leeg en ongezond leven in omstandigheden die ver af staan van wat "walviswaardigheid" vereist*.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het is tijd om te erkennen dat het in geen geval educatief is om dieren in gevangenschap te houden voor vermaak. Shows educatief noemen maakt ze nog niet educatief, het is niets minder dan een duidelijke vorm van #greenwashing.

*In boek: Dieren en Bedrijfsethiek (pp.271-295) door Thomas I. WhiteOp onderstaande foto is goed zichtbaar hoe een dolfijn doppen op de ogen krijgt geplakt, die het zicht ontnemen.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram