Voor deze Valentijnsdag hebben we afgelopen nacht (met krijtspray) een liefdevolle boodschap achter gelaten op verschillende plekken in Harderwijk (en rond het Dolfinarium zelf natuurlijk).

Want als je écht van dieren houdt, boycot je het Dolfinarium natuurlijk.

Terwijl we bezig waren kwamen verschillende mensen kijken wat we aan het doen waren, en de reacties waren opvallend positief!

We zijn absoluut niet de enige die vinden dat het tijd is een einde te maken aan het Dolfinarium.

Een ding weten we zeker: dit smaakt naar meer….

Wil je ons helpen de campagne verder uit te breiden? Overweeg dan een donatie te doen.

Vandaag willen we graag even de tijd nemen om het boek van Irwan Droog aan te raden!

Dit boek neemt je mee in de voetsporen van de beroemde walrus Wally, die in 2021 op de toeristische tour door West-Europa is gegaan. Dit alles tegen de achtergrond van de relaties tussen mens en dier in een snel veranderende wereld.

Daarnaast komt ook het Dolfinarium en de campagne van Bite Back aan bod in het boek. Irwan Droog, zelf zeer begaan met dieren en hun rechten, heeft voor dit boek ook meegedaan met een actie van ons bij het Dolfinarium.

Laat je ons weten wat je ervan vindt?

Afgelopen zaterdag voerden we de eerste Bite Back actie van dit jaar: een groep gemotiveerde actievoerders stond, ondanks de kou en het zeer kleine aantal bezoekers, weer bij het Dolfinarium.

De bezoekers die toch kwamen kregen een flyer van ons mee. Wat ons opviel was het aantal positieve reacties: meerdere bezoekers gaven aan het eigenlijk wel met ons eens te zijn. We hopen dan ook dat ze niet nog een tweede keer terug komen.

Dit was de eerste, maar zeker niet de laatste actie van dit jaar. We zijn heel wat plannen aan het maken voor deze campagne: blijf onze agenda in de gaten houden want het gaat een druk jaar worden.

Wil je de campagne steunen? Dan kan dat via deze link.
Met jouw donatie kunnen we de campagne bekostigen én uitbreiden!

Afgelopen zaterdag stonden we weer bij het Dolfinarium. Het was dan wel de laatste actie van dit jaar en behoorlijk fris, maar dat betekende niet dat de energie of motivatie minder was. Vol goede moed hebben we gesprekken aangegaan met voorbijgangers, tot (het merendeel van) de bezoekers voor die dag binnen was.

Wat ons opviel? Dat er onwijs weinig bezoekers waren. Dat terwijl het de eerste dag is met relatief goed weer in de periode dat ze open zijn.

Een goed teken en opnieuw een bevestiging voor ons dat het Dolfinarium aan haar laatste adem bezig is. We zijn er dan ook zeker van dat het niet lang meer zal duren voor dit achterhaalde park de deuren moet sluiten.

We hebben enkele goede gesprekken gevoerd, waarin ook een bezoeker toegaf dat het toch eigenlijk wel een beetje zielig is voor de dieren. We hopen dan ook dat we weer meerdere mensen hebben kunnen overtuigen een volgende keer niet meer te gaan.

Op 6 januari staan we er weer, vanaf 11:45. Kom je ook?
Kun je niet komen maar wil je ons wel steunen? Overweeg dan een donatie: we hebben onze verdubbelaar bijna weten te behalen!

Vanochtend hebben we het Dolfinarium naar Leiderdorp gehaald door twee dolfijnen in zwembadjes voor de ingang te plaatsen. Wanneer onze woorden niet genoeg blijken te zijn zien we geen andere optie dan de ludieke weg te kiezen.

En dat is geslaagd! Een uur lang hebben we voor de ingang uitgebeeld dat het Dolfinarium écht niet meer van deze tijd is. Daarna hebben we onze actie nog bijna een uur lang voorzien van flink wat kabaal met een heleboel megafoons.

We kregen ook nog te horen dat het bij Hillenaar (eigenaar van Tripper) behoorlijk lastige mensen zijn, en dat ook anderen met ze in de clinch liggen. Dat geeft ons alleen maar meer de bevestiging dat dit soort acties nodig zijn.

Wij gaan door zolang als het nodig is, en we worden natuurlijk steeds creatiever. Want de dieren in de steek laten: dat doen we nooit!

Wil je onze strijd steunen? Overweeg dan een donatie te doen. Samen maken we een einde aan het dierenleed!

Onlangs heeft Bite Back een WOO-verzoek gedaan omtrent documenten van het Dolfinarium. Enkele dagen geleden is het eerste deel daarvan gearriveerd en online geplaatst.

Er staan veel interessante zaken in, waarop we op een later moment nog terug komen. Uit één van de documenten blijkt echter al dat het Dolfinarium jarenlang 53 verschillende diersoorten (denk aan vissoorten, een kreeft, pijlstaartrog etc.) zonder de juiste vergunningen aan het publiek heeft getoond.

De vergunning is in 2002 voor het laatst gewijzigd, en in 2021 is het Dolfinarium hierover op de vingers getikt door de RvO.

Nu weten we dat het Dolfinarium het niet zo nauw neemt met de regels: zo zijn ze al meermaals aangesproken op onjuistheden op de website en bleek in 2019 nog dat het een en ander niet voldeed aan de Europese richtlijnen voor het houden van zeezoogdieren.

We zijn dan ook benieuwd hoe vaak dit soort zaken nog naar buiten gaan treden. Het is tijd dat er een einde komt aan dit achterhaalde park, en we gaan stoppen met het vermaak met deze dieren!

Gewapend met bloemen, bordjes voorzien van feiten over de dieren in het Dolfinarium én een heuse dolfijnenknuffel zijn enkele ondeugende dolfijnen naar Tripper gegaan.

Eenmaal aangekomen hebben ze de dolfijn en de bordjes aan de poort gehangen, en de bloemen bij de dolfijn gelegd, als gedachte aan alle dieren die nog opgesloten zitten in het Dolfinarium.

Tripper is één van de bedrijven die dit falende en achterhaalde park open weet te houden, door goedkoop kaartjes aan te bieden. Roep Tripper op om de banden met het Dolfinarium te verbreken!

Afgelopen vrijdag stonden we voor de derde keer bij Tripper (eigendom van Hillenaar). Dit bedrijf heeft al meer dan 10.000 kaarten verkocht voor het Dolfinarium, en is daarmee één van de bedrijven die dit park overeind lijkt te houden.

Met een gemotiveerde groep en maar liefst 5 megafoons maakten we voorbijgangers én medewerkers duidelijk dat het Dolfinarium écht niet meer van deze tijd is.

We blijven terugkomen bij Tripper, zo lang als dat nodig is, totdat zij de banden met het Dolfinarium verbreken. We laten de dieren niet in de steek!

Vind jij ook dat het tijd is om het Dolfinarium te sluiten? Sluit je dan aan als activist of vrijwilliger, of overweeg een donatie te doen zodat we de campagne verder kunnen uitbreiden. Natuurlijk kun je ook Tripper zelf een bericht sturen.

Tot de volgende keer!

Inmiddels is het Dolfinarium gesloten voor de winterperiode en kunnen we terugblikken op een succesvolle herstart van de campagne. Maar wat hebben we nou allemaal gedaan in die 3 maanden en vooral, wat hebben we bereikt? Tijd voor een terugblik!

Herstart van de campagne en acties bij het Dolfinarium
De Dolfinariumvrij Nederland campagne loopt al een hele tijd en heeft in die jaren veel successen weten te boeken. Toch hebben we besloten om deze nieuw leven in te blazen, omdat we zeker weten dat de tijd is aangebroken om definitief afscheid te nemen het Dolfinarium in haar huidige vorm.

Die herstart is begonnen op zaterdag 29-07-2023, exact 3 maanden geleden, met een motiverend protest. Vervolgens hebben nog 3 protesten plaats gevonden bij het Dolfinarium waarbij we opvallend veel positieve gesprekken hebben gehad met voorbijgangers, en sommige personen hebben na contact met ons zelfs besloten om niet naar binnen te gaan!

De andere acties vonden plaats op 28-10-2023, 30-09-2023 en 19-08-2023.

Successen
In totaal hebben zeker 21 webshops/bedrijven de samenwerking met het Dolfinarium stop gezet en/of de reclame voor dit park offline laten halen. Hieronder vallen de NS, maar ook de Gelderlander, het Parool, Nu.nl en de Libelle. Dit heeft veel aandacht voor de zorgen rondom het dierenwelzijn in het Dolfinarium gebracht.

Naast deze directe successen zijn we vooral ook trots op het feit dat zich nieuwe vrijwilligers en activisten hebben aangesloten. Ons team begint te groeien en met die gemotiveerde groep zijn we er zeker van dat we ons doel gaan behalen!

Dolfijnen
Vlak voor de herstart van de campagne gebeurde er nog iets opmerkelijks: 2 dolfijnen ontsnapten uit het Dolfinarium en sloten zich aan bij de campagne. Fantastisch!

Daarna hebben ze de Dolfinariumbrug hernoemd en figureerde een dolfijn in een Halloween-video. Ze hebben echter veel plannen voor de komende tijd, dus we gaan ze nog vaak terug zien!

Dolfijnen poseren bij het nieuwe naambord.

Dolfinariumvrij Nederland in het nieuws
Onze succesvolle campagne is niet onopgemerkt gebleven. In tientallen artikelen in de fysieke krant en online zijn we verschenen, maar ook op de radio en televisie kwamen we met enige regelmaat voorbij. Een greep uit de voorbeelden (klik op de nummers om naar de artikelen te gaan):

Artikelen over het stopzetten van de samenwerking met de NS: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) (16) (17) (18) (19) (20)
Artikelen over de klacht bij de RCC: (1) (2) (3)
Artikelen over de actie bij Tripper: (1) (2) (3)
Artikelen over webshops die de samenwerking beëindigen: (1) (2) (3)
Engelstalige artikelen: (1) (2) (3)
Algemene artikelen: (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)

Tripper
Ondanks al het succes en alle discussie rondom het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, zijn er nog enkele bedrijven die blijkbaar niet veel geven om dierenwelzijn. Tripper is er daar één van. Nog steeds weigeren ze een serieus gesprek met ons aan te gaan.

Daarom hebben we opgeroepen Tripper te contacteren. Toen dat ook geen resultaat gaf, hebben we twee protesten gevoerd bij Tripper voor de deur. Met veel geluid en motivatie. Dit blijven we doen totdat zij de banden met het Dolfinarium verbreken.

Natuurlijk is Tripper niet het enige bedrijf dat nog samenwerkt met het Dolfinarium. We hopen dan ook snel bij meerdere bedrijven acties te doen.

Discussie over het Dolfinarium laait op
Door onze acties en successen is de discussie over het houden van zeedieren de afgelopen maanden enorm naar de voorgrond gekomen. Zo zijn er verschillende opinieartikelen verschenen, gaf minister Adema toe dat het Dolfinarium in haar huidige vorm eigenlijk moet sluiten . NPO Radio heeft een gesprek met een bioloog gehad, welke een duidelijk woord voerde: ''Er is gewoon geen oplossing. Die dolfinaria moeten gewoon dicht."

Vegan Awards
We zijn er ook onwijs trots op dat onze campagne is genomineerd voor de Vegan Awards, samen met enkele andere super-goede initiatieven.

Iedereen verdient het deze award te winnen, maar we hopen natuurlijk toch stiekem dat je voor ons wilt stemmen. Dat kan tot 5 november via deze pagina.

Alvast bedankt voor je stem!

En wat nu?
Zoals geschreven is het Dolfinarium dicht voor de winter. Dat betekent niet dat we stil gaan zitten. We hebben net een klacht gedaan bij de Reclame Code Commissie over onjuistheden op de website van het Dolfinarium. Daarnaast gaan we de de druk op bedrijven die nog samenwerken met het Dolfinarium opvoeren.

En natuurlijk zijn we al druk bezig met het maken van plannen voor wanneer het Dolfinarium weer open gaat. We zijn pas net begonnen..... 😉

Wil je onze campagne steunen? Dat waarderen we zeer en kan via deze link.

Beeld-overzicht
Hieronder plaatsen we nog een overzicht van de afgelopen maanden in beeld.

De dolfijnen die eerder ontsnapt zijn uit het Dolfinarium kunnen een goede griezelfilm wel waarderen. De film die deze vanavond op het programma stond, gaat dan toch weer een stapje té ver.....

Vind jij vermaak met dieren ook zo gruwelijk? Steun ons dan, zodat wij hier zo snel mogelijk een einde aan kunnen maken.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram